pátek 11. října 2013

Hervis Plzeňský půlmaraton 2013

Hervis Plzeňský půlmaraton - 8. 10. 2013

Stejně tak jako loni, tohle měl být závod podzimní sezóny. V mezidobí od Běchovic jsem byl opět dvakrát běhat a jednou na volejbale. Ale hlavní bylo si odpočnout. Velký výsledek jsem od sebe nečekal. Poslední běh delší jak 15 km byl - považte - už 26. srpna. Takže jsem měl spíš obavu, jak to vlastně dopadne.


Cíl jsem si přesto dal pod 1 hodinu 50 minut - kdyby to náhodou jako vyšlo. Chtěl jsem si držet pětkový tempo, z Běchovic jsem věděl, že desítku takhle zvládnu (dokonce i o málo rychlejš), tak se to jevilo jako optimální volba. Ale byl jsem si vědomej, že za poslední dva měsíce nemám vůbec naběháno, ani nic delšího jak 15 km. Fakt dost jsem se bál závěru.

Cestou na místo startu jsem okouknul ultráky na stovce a 24hodinovce. Po těch 4 hodinách co už měli za sebou, téměř nikdo neběžel lehce, což chápu! A klobouk dolu!!!

Start plzeňský půlky mi hrozně vyhovuje, ten nejde přepálit. Hned ze začátku se běží na malej kruháč a pak na nadjezd mostu mírně do kopce. Místy to je trochu užší, tak se to lehce štosovalo. Bohužel některý spoluběžci asi moc neběhaj pro radost a jdou i hned ze začátku fakt tvrdě po umístění i u nás pomalejších (hobíků). To jsem fakt jenom koukal.. Lokty, vrážení.. No nebyl jsem sám, kdo byl z toho k uvytržení. No ale brzo se to zklidnilo. 

Na druhým km jsem koukal na hodinky - okamžitý pace mi ukazoval 5:30, to je byl z toho trochu špatnej a smutnej, protože jsem cítil, že jako do toho docela šlapu, ale po chvilce mi to ukázalo průměrný tempo za 2. km kolem 4:45, tak to už jsem se hodil v klidu a běžel si svoje. Což byla vlastně moje taktika - držet stabilní tempo co nejvíc (nejdál) to půjde a co nejmíň zpomalovat. 

Jeden chlápek v červeným tričku měl taktiku dost opačnou. Pořád nastupoval. Vždycky přidal a předběhl mě hrozně rychle, udělal si náskok tak 5 metrů a po chvíli začal postupně zpomalovat a já jsem ho pomalinku stahoval, pak i předbíhal. Chvíli byl klid a zase mi nastoupil. Fakt magor, no udělal mi to snad 15 krát. To už mi to fakt sralo (pardon). Ale pak se mi postupně začal vzdalovat, tak byl klid. Mě jde o umístění až na posledních 300 metrech. 

Když jsem byl na 12. km, tak mi předbíhala dvojitá Keňa, kucí vopálený. Kolem 13.5 km pak Honza Kreisinger. Tak tomu jsem pořádně zafadil, tak mi pak zamával!! Já měl radost. Když jsem vbíhal do třetího okruhu (14. km), tak už dával rozhovor do televize. To se musím podívat na ZAK TV jestli jsem tam vidět :-)). 

No a pak jsem začal tuhnout jak maso v mrazáku. Krize přišla na 16. 17. km. To byly dva nejpomalejší kousky. To mě dost naprdlo, že to přišlo tak brzo, tak jsem se zdravě nasral. Dal si sušenku, ionták a za 1.5 km na to gel (jahůdkovej z Decathlonu - ten je tak boží - doporučuju!!!) a vodu. A odhodlaně si šel za svým. A hle ono to šlo. Únavu jsem sice dost cítil, ale pak už jsem si nepřišel tak tuhej. Od 18. jsem začal pomalu stupňovat tempo nebo spíš jsem si odmítal povolit zpomalování. No a pak už to bylo na krev. Od dvacátého km už mi brněly prsty na rukou, to mě trochu vyděsilo, ale pak mi došlo, že krev fakt potřebuju někde jinde :-)) tak jsem dál nad tím nepřemýšlel. 

Kolem 20.5 km vidím na hodinkách neuvěřitelnej čas kolem 1:42. Ty kráso to je dobrý, to je moc dobrý. Tak to pálim co to jde. Nakonec zase sprinterský souboj, který jsem narozdíl od Běchovic vyhrál asi o metr. Ale bylo to fakt těsný a kolega běžec byl z toho chudák smutnej. To já jsem si dokonce i zakřičel radostí. No zkrátka konečný čas naprosto neskutečnej, v takový jsem si ani ve snu nedoufal... Zaostal jsem jenom 50 vteřin za dubnovým osobákem z Prahy!

Za rok určitě přijeďte, Plzeňská půlka je zdá se dost rychlá!

středa 9. října 2013

Běchovice 2013

Běchovice - Praha - 29. 9. 2013

Za týden od Babic jsem vyrazil jako loni do Běchovic. Loni to byl pro mě vlastně teprve třetí závod od začátku běhání. V průběhu týdnu jsem se proběhnul akorát dvakrát a jednou byl na volejbale. Nic moc, ale tak jsem aspoň odpočnul.

Na to co mam teď natrénováno a kolik toho běhám, se to v Běchovicích fakt docela vydařilo.


Ráno a vlastně i 45 minut před startem jsem hodně spekuloval nad tím, co si mám vzít na sebe. Ne z hlediska toho abych vypadal dobře, ale aby mi nebyla zima. Nakonec jsem zvolil, že míň bude líp a bylo to myslím akorát.

Jestli si někde musím dávat pozor na přepálený začátek, tak to je právě v Běchovicích. Letos jsem startoval ale až téměř z konce, protože jsme se s Michalem rozklusávali jen chvíli před startem a přišli jsme úplně akorát. Tak jsem se sice musel trochu prodírat, ale nepřepálil jsem.

Hlavně jsem se snažil držet si svoje tempo i přes kopečky nahoru i dolu a schovat si nějaký síly na závěrečný stoupání.

Začátek je prudší, tak jsem do něj vběhl pomaleji a jakmile se to trochu narovnalo, trochu jsem přidal. Z hlediska umístění to byla výborná volba, protože jsem hodně předbíhal. Na a když se to nakonec zlomilo, rozběhl jsem to na max co to šlo. Na konci rovinky jsem ještě podstoupil souboj ve sprintu, který jsem sice hodně těsně prohrál, ale bylo to brutální - pádil jsem až neuvěřitelným tepem 2:40 na km.

Akorát mi mrzí, že jsem si nevšiml fandícího Radka Brunnera s transparentem...

Skvělej závod a ta trasa mi fakt hodně baví. Možná sem hodím ještě nějakou fotku z běhu, jestli se rozhodnu za to utratit nějakej peníz..


úterý 8. října 2013

Babický trail 1/4 maraton

Babický trail 1/4 maraton - 21. 9. 2013

Poslední dobou nemám moc čas na běhání, natož na psaní blogu, ale těch pár závodnů a reportů z nich si odpustit nemůžu.

Do Babic jsem s žádným velkým očekáváním nejel. Od léta trénuju poměrně málo a prakticky nic v závodní rychlosti. A hlavně jsem si to chtěl užít.


Trochu mi zarazilo, když jsem v prostoru startu viděl to bahýnko, no měl jsem trochu obavy, přeci jen pro Flitky to není úplně ono, ale nakonec volba nebyla vůbec špatná. Před startem mě preventivně rozbolely nohy a vydrželo to až do druhýho km, pak to přešlo nebo už jsem to nevnímal. Rozběhl jsem to fakt opatrně, přepálenej start je moje smrt. Fakt jsem se hlídal.


Od druhého se mi to docela rozběhlo (bylo víc z kopečka) a postupně jsem si uvědomoval, že jsem fakt v pohodě a běží se mi lehce. No a od tý doby jsem vlastně už jen předbíhal ostatní spoluběžce. Pak přišla roklinka - to bylo boží! V prvním kole dokonce pár lidí přešlo před ní preventivně do chůze. Taky jsem napřed trochu zpomalil, ale bylo mi líto běžet pomalu, kdy pomáhá gravitace, tak jsem na to zase dupnul. No a předběhl jsem na těch pár metrech asi 7 lidí, i přesto že mi to v botkách klouzalo (hlavně nahoru).

Když se to pak začalo zvedat, tak jsem se připojil k jedné skupince, ale cítil jsem, že můžu rychleji, tak jsem si šel svoje tempo a předběhl ji. Tak kolem čtvrtýho se na mě zavěsil jeden babickej člen. Dusal tak 5 metrů za mnou a nechal se táhnout. Vydržel to až do druhého okruhu na asfaltu (tak 8. km) se pak "konečně" na mě docvakl, pochválil mi dobrý tempo, chvíli jsme pokecali, už se blížil cíl, tak přidával a chtěl mi taky trochu potahat, chvíli to šlo, ale pak mě pak už docházeli síly a postupně se mi vzdaloval. To byl fakt asi jedinej člověk, kterej mi od třetího, čtvrtého km předběhl. Takže bezva. Pak už byla krásná cílová rovinka a finiš do cíle.

Po vydejchání, převlečení jsem si dal klobásku, cider a i vegetariánskej burger (byl naprosto skvělej). Počkal na vyhlášení výsledků, pokecal se známými s Dailymile a vyrazil jsem k domovu...

Skvěle strávený odpoledne!